Umbrela patrata

Umbrela patrata

vineri, 26 octombrie 2012

Praga si atat!




Daca pana acum nu ati fost la Praga, va recomand sa o faceti! Unii spun ca este cel mai frumos si romantic oras european. Eu spun doar ca este unul dintre cele mai frumoase si romantice orase din Europa.Ca sa poti povesti despre acest oras, trebuie sa pornesti de la legenda lui. Intr-o noapte, rabinul din Praga a visat ca sub unul dintre podurile vechi ale orasului e ascunsa o comoara. Imediat ce s-a trezit, a mers la locul cu pricina, dar soldatul care pazea podul l-a oprit, cerandu-i socoteala. Rabinul a-ncercat sa-l convinga sa-l lase sa sape, povestindu-i  visul, dar soldatul a ras si i-a spus: “Si eu am visat azi-noapte ca in gradina rabinului din Praga e ascunsa o comoara, dar nu am fost atat de nebun sa merg sa sap acolo!”. Rabinul s-a intors acasa, s-a gandit la spusele soldatului, a luat sapa, a sapat in gradina si a gasit comoara. Celor caraora li se pare cunoscuta legenda, trebuie sa va amintiti de romanul scris de Paulo Coehlo, „Alchimistul” care s-a inspirat din acesta legenda. Acesta este motivul pentru care va indemn si eu: Mergeti la Praga si nu veti gasi un oras! Veti descoperi o comoara! Capitala Cehiei a fost numita si „orasul aurului” si trebuie sa recunosc faptul ca este un oras de o frumusete greu de descris. Singurul impediment sunt banii. Mai exact, coroanele. Daca moneda ar fi fost euro, lucrurile ar fi fost mult mai simple. Trebuie sa va gestionati bine bugetul pe care il alocati acestui oras. Din euro in coroane, vi se schimba banii, invers, mai greu. Chiar daca le explicati ca porniti mai departe si, poate, nu va mai intoarceti acolo curand. In Praga se poate ajunge cu trenul, cu autocarul, cu masina sau cu avionul. Orasul nu este unul chiar ieftin, asta pentru ca turistii din toata lumea aleg sa isi petreaca vacantele aici.
Ridicata in secolul 19, Capela Sfintei Cruci adaposteste obiecte de arta de mare pret, candelabre si crucifixuri de o valoare inestimabila. Grajdurile Regale au fost transformate in spatii expozitionale.
In Turnul Mihulka a fost, in epoca medievala, pulberaria castelului, transformat apoi in  laborator alchimic. Astazi aici este gazduit muzeul alchimiei. Si  Muzeul jucariilor , al doilea ca marime din lume, se afla tot in complexul Hrad. Tot aici merita vazute Golden Lane, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George.
Palatul Lobkowicz este localizat in partea de est a castelului Praga si este unul din cele mai frumoase locuri culturale din Praga. Palatul a fost construit in sec al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz. Dupa ce a fost confiscat de nazisti si apoi de comunisti, mostenitorii au reintrat in posesia lui si l-au redeschis publicului. Palatul gazduieste expozitia permanenta a  colectiilor printilor familiei Lobkowicz. Ea cuprinde tablouri, arta decorativa, partituri si instrumente muzicale originale, o librarie imensa de carti rare si arhive, arme si armuri importante, manuscrise muzicale ale lui Mozart si Beethoven, instrumente muzicale si colectii de arme, tablouri si arta decorative. In fiecare zi la ora 13:00 au loc concerte.
Mie mi-a ramas sufletul in Catedrala Sfantului Vitos, locul unde erau incoronati  regii Boemiei. Constructiile la catedrala au fost incepute in anul 1334, din porunca lui Carol al IV-lea, si s-au incheiat in 1929. Aici pot fi admirate superbe opere de arta, vitralii rare, cripta cu mormintele regilor Boemiei. Daca aveti rabdarea sa urcati pana in varful turnului, de acolo vi se dezvaluie cea mai frumoasa panorama a capitalei cehe. Frumusetea orasului se trage insa din superbele cladiri, podurile care traverseaza Vltrava, frumoasele sale castele,  bisericile medievale, orologiul cu figurine care defileaza din sfert in sfert de ora, strazile pitoresti si magazinele vechi. Pana nu demult, orasul era capitala unui stat comunist care arata inca de atunci ca un oras occidental.  Desi ceha se trage din limbuile slave, orasul seamana cu burgurile nemtesti. Centrul medieval este de o frumusete delicata si surprinzatoare. Dar ceea ce m-a impresionat pe mine foarte tare a fost faptul ca micile si cochetele pravalii care , unele dintre ele functioneaza din secolul 13,  desfasoara aceeasi activitate de secole intregi. Orasul medieval isi pastreaza atmosfera romantica , de vreme ce , imediat ce treceti pragul unei astfel de pravalii, aveti senzatia ca timpul va arunca in trecut.  Sa nu credeti ca Praga este un oras medieval si-atat. Stilurile arhitecturale se impletesc intr-un rezultat suprinzator de bun gust: Art Nou­veau si baroc, goticul medieval si cubismul modern, impreuna creeaza o imagine de ansamblu a unui oras cosmopolit.  Hrad-ul se continua cu Orasul de jos (Malá Strana) care a fost fondat  la mijlocul secolului 12. Daca timpul va permite, mergeti si admirati in tihna  casele de pe strada Neruda, superbe exemple de arhitectura medievala si baroca. Nu neglijati blazoanele vechi care decoreaza  fatadele caselor.

Cred ca unul dintre cele mai aglomerate zone din orasul de jos este  Podul Carol, poate cel mai cunoscut monument al orasului, dupa turnul cu ceas. Podul poarta numele lui Carol al IV-lea, deoarece constructia lui a inceput in vremea lui. Constructia la Podul Carol (Karluv Most) a inceput in anul 1357 si a fost terminat la inceputul sec 15. Are 515 metri lungime si 9,50 metri latime, are 16 piloni (cu inaltimi cuprinse intre 16 si 23 de metri) iar pavarea este la 13 metri deasupra raului Vltava. Podul e mar­ginit de 30 de statui superbe, fiecare cu istoria ei si are, la fiecare dintre capete, cate un turn. La inceput, statuile erau de fapt niste cruci iar in 1657 a fost adusa chiar si o cruce poleita cu bronz. Monumentele Golgoth, Fecioara necajita si Sf Ion Evanghelistul au fost adaugate in sec 17.  Replicile moderne  ale statuilor baroce au inlocuit statuile originale , care au fost duse  la Muzeul National la Lapidarium Datorita elementelor decorative, vechiul turn gotic al podului e socotit cel mai frumos din Europa Centrala. Din varful sau se poate admira Vltava, insula orasului vechi si multe dintre cladirile istorice ale Pragai.
Daca vreti sa mergeti sa vizitati Cartierul Evreiesc, Iosefov, va trebui sa platiti. El este situat chiar in centrul orasului. Muzeul evreiesc detine una din cele mai impresionante colectii de arta evreiasca, textile si argintarii din lume. Sunt peste 40.000 de exponate si peste 100.000 de carti. In cartier inca mai pot fi admirate case frumoase, cateva sinagogi, puteti vizita locul in care s-a nascut Frantz Kafka precum si laureatul Nobel, poetul Jaroslaf Seifert. Vechiul cimitir evreiesc a fost fondat in 1478 si este cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa. Aici oamenii au fost  inmormantati unul peste altul din cauza lipsei de spatiu. Imaginati-va 12 morminte si 12000 de pietre de mormant. Intrarea in cimitir se face prin sinagoga Pinkas (Pinkasova Synagoga).
Aceasta a fost fondata in 1479 de rabinul Pinkas si a fost reconstruita de multe ori de-a lungul secolelor. Adaposteste o colectie de tablouri si schite facute de copii in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Trebuie sa  spun ca acest cartier inca este locuit de catre comunitatea evreiasca, una dintre cele mai vechi din Europa. Rabinul Loew a creat Golemul cu aproape 500 de ani in urma, iar evreii au locuit in ghetou pana in 1781 cand Josef  al II-lea a dat Edictul Tolerantei. Cartierul a fost numit Iosefov de la numele imparatului Iosef al II-lea. Daca vi se face foame, puteti manca la restaurantul Shalom unde puteti servi mancare kosher foarte buna. Orasul medieval dateaza din 1091.
Centrul orasului este dominat de cladirea Primariei, o cladire impresionanta, realizata in stil Art Nouveau , care a fost ridicata in forma actuala la inceputul secolului 20  pe ruinele vechi curti regale. Dar prima atestare documentara a primariei dateaza  din anul 1377, iar la inceputul secolului 15 a fost adaugat  turnul cu ceas. In 1784, cand Imparatul Iosef al II-lea a decis sa uneasca cele 4 parti ale orasului: vechiul oras, orasul Lesser, Hradcany si Noul Oras, primaria transformandu-se in tribunal si inchisoare , dotata si cu camera de tortura. Aspectul cladirii a fost schimbat in sec al 16, cand aripa sudica a fost reconstruita in stilul renascentist si a fost decorata cu acoperisuri triunghiulare inalte. Astazi, Primaria detine o sala de concerte, galerii de arta, sali de conferinte si un hotel. Aici a fost proclamata independenta Cehoslovaciei in anul 1918.
Dar Orologiul ridicat in secolul 15 reprezinta atractia turistica cea mai importanta. Mecanismul sau dateaza de acum  600 de ani, si este perfect functional si astazi. Cele 12 figurine ii reprezinta pe cei doisprezece apostoli. Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adaugate de Josef Manes in 1865.Turnul vechii primarii este unul din cele mai impresionante cladiri ale orasului Praga, construit in 1338. Inauntrul turnului  se afla niste scari si un lift, iar daca urcati, de sus puteti admira Piata Vechiului Oras. Aici se strang zilnic mii de turisti care asteapta cu nerabdare sa inceapa spectacolul. Multi nici nu-l vad, fiind ocupati sa faca poze sau sa filmeze.  Piata din jurul orologiului este extraordinara si este dominata de Catedrala Fecioarei de la Tyn. Ea este principala biserica a Cehiei si cea mai iubita. Aceasta ofera o bizara iluzie optica. Desi la prima vedere  turnurile ei par identice, daca te uiti cu atentie vei fi surprins cat de multe lucruri le deosebeste unul de altul.
Centrul vechi (Staromestske namesti) are un farmec aparte, rezultat din suma  cladirilor vechi care dateaza din sec 11. Cand ghidul ne-a anuntat ca vom vizita orasul nou, mai exact un cartier amplasat in partea sudica a orasului, am crezut ca voi vedea zgarie nori, cladiri cubiste, inox si sticla.

Orasul nou dateaza din secolul 14 si locul cel mai vizitat de aici este Piata Sfantului Viaceslav, care, la inceput, a fost o banala piata de vanzare a cailor. In aceasta piata a inceput Revolutia de Catifea, in 1989, care a dus la caderea comunismului in Cehoslovacia. Cel mai sinistru obiectiv turistic al Cehiei este Osua­rul de la Sedlec.
Acesta se afla la 17 km de Praga.  Prin anul 1280, un calugar intors de la Ierusalim a adus in cimitirul capelei pamant luat de pe mormantul lui Iisus. Vestea pamantului sfant a facut ca multi dintre cei in viata sa isi doresc sa fie inmormantati la Sedlec, sperand ca vor fi mai aproape de mantuire. In timpul Marii Ciume, care a ingenunchiat toata Europa, si in perioada razboaielor religioase, mii de oameni au fost ingropati la Sedlec. Din pricina faptului ca mortii erau ingropati unii peste altii, scheletele lor au fost scoase din morminte la mijlocul secolului 19 si, au fost aranjate intr-un mod bizar, dar si … artistic.
Peste tot veti vedea decoratiuni realizate din oase umane:  capela gotica a cimitirului , candelabrul, stema reunita a Boemiei si Moraviei, pana ce si peretii sunt tapetati cu oase. In total, peste 40 000 de schelete au fost folosite in acest decor macabru. Sa nu va mirati daca veti constata cati americani se-nghesuie sa vada acest obiectiv turistic!
Daca sunteti iubitori de masini de epoca, veti avea ocazia sa admirati uimitoare exemplare foarte bine intretinute si folosite in scop turistic de catre proprietari. Evident, preturile sunt pe masura placerii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu